Anders Ullberg

Tankar och funderingar som dyker upp och behöver bli nedskrivna.

lördag, november 28, 2009

Fantastiska barn och fantastisk teknik

Jag vill berätta om hur en 10-årig pojke med diabetes har det. Han sköter själv sin insulinbehandling i skolan. I praktiken har han alltid med sig en liten väska med allt han behöver för sin sjukdom. Han har lärt sig att känna om han behöver göra en extra kontroll. Han tar ett blodprov på sig själv, matar in det i en analysaparat och får ett digitalt siffervärde. Han har tillräcklig kunskap för att kunna bedöma vad siffrorna betyder och kan då avgöra om han behöver vidta någon åtgärd. Med information om hans fysiska aktivitet nyligen och vad och när han åt kan han göra en bedömning av blodsocker/insulinläget och om det är på väg att förändras. Ibland behöver han då äta något och han har erfarenhet av vad och hur mycket han ska äta för att värdena ska stabiliseras. Han sköter själv dosering och injektion av insulin i matsalen när han äter. Hanterar spruta, kanyler och insulin helt själv. Han har denna sjukvårdsutrustning i en liten väska samt en mobiltelefon så att han när som helst kan ringa efter hjälp om något krånglar. Imponerande!

onsdag, november 18, 2009

Kloka Maud

När Maud Olofsson nu får kritik för sin insats i Vattenfall-affären så har hon skapat ett nytt ordspråk. Jag har i alla fall inte hört det förut. Alldeles nyss försvarade hon sig i frukost-TV med uttrycket:

"Den som inte gör några fel har gjort för lite."

Det tål att tänka på

torsdag, november 12, 2009

Pappalukt

Häromdagen sprang en liten kille i 7-årsåldern rakt in i min mage.
-Oj du luktar som min pappa, sa han.
Jag tyckte att det lät gulligt. Tills han förklarade:
-Hans jacka luktar lika äckligt. Han jobbar med gamla lastbilar och luktar som dej när han kommer hem.
-Jaha... jaså, sa jag. Det är kanske för att jag har en gammal Volvo.

Nog visste jag att jackan inte var helt ren. Men att den luktade äckligt visste jag inte. Så i helgen måste jag tvätta jackan.

fredag, november 06, 2009

Vem kan man lita på?

För några år sedan var tomatketchup en av de onyttigaste tillbehören till en mosbricka eller makaroner. Nu kan man knappast äta något nyttigare. Tillagade tomater har visat sig alstra massor med otroligt nyttiga substanser som kroppen behöver för att hålla sig sund och frisk.

För något år sedan fick vi reda på att grönt te också innehåller fantastiska mängder av skyddande och hälsobringande ämnen. Det skulle man dricka även om det inte var så gott. Men nu har det visat sig att till och med den KRAV-märkta varianten innehåller HEMSKT giftiga ämnen. Miljögifter som allvarligt skadar den som dricker detta gröna te.

Vem kan man egentligen lita på? I längden alltså.